Over sloeproeien

Sloeproeien is een tak van de sport roeien, en wel in originele reddingssloepen van schepen en walvisjagers. Er zijn 6-, 8-, 10- en zelfs 12-persoons roeisloepen. Er worden ook roeisloepen speciaal voor wedstrijden gebouwd.

De sport is met name in Nederland gegroeid in populariteit, er zijn anno 2014 ongeveer 250 sloepen die regelmatig aan de circa 20 wedstrijden deelnemen. De laatste wedstrijd van het seizoen is Muiden-Pampus-Muiden. De FSN (Federatie Sloeproeien Nederland) organiseert het Nederlands kampioenschap. Op de kalender staan diverse wedstrijden, onder andere lange-afstandswedstrijden en sprintwedstrijden. Wedstrijden worden geroeid middels een handicapsysteem waarbij op basis van geleverd vermogen per roeier (wattage) een uitslag wordt berekend.

Sloeproeiwedstrijden

De koninginneraces van het jaar zijn de race Harlingen-Terschelling over een afstand van circa 35 km en de Grachtenrace Amsterdam, een race van circa 24 km dwars door het centrum van Amsterdam. Daarnaast zijn er tientallen wedstrijden tussen maart en november, en roeien veel sloepen mee in het klassement van de Federatie Sloeproeien Nederland.

Websites met informatie

Sloeproeien.nl – informatie, nieuws, forum, kalender

Federatie Sloeproeien Nederland – organiseert het Nederlands Kampioenschap Sloeproeien, verzorgt publicaties (o.a. roeigids) en geeft voorlichting en adviezen

Websites en Facebook sites met foto’s en films

Fotograferen en Filmen Sloeproeien

Sloeproeien in 1968.
Sloeproeien in 1968.